Öljyt, rasvat ja niitä runsaasti sisältävät elintarvikkeet pilaantuvat herkästi hapettumisen seurauksena. Kyseessä on kemiallinen reaktio, jossa ilmakehän happi vahingoittaa triglyseridimolekyylien rasvahappoketjuja. Happihyökkäys voi tapahtua huoneenlämpötilassa tai sitä viileämmässä, eli öljyjen tai valmiiden elintarvikkeiden normaalin säilytyksen aikana. Se voi tapahtua myös korkeassa lämpötilassa esimerkiksi elintarvikkeen prosessoinnin tai uppopaistamisen aikana.
Öljy- ja rasva-asiantuntijoiden haasteena on suojata öljy ja parantaa sen stabiiliutta. Se saavutetaan parhaiten varmistamalla, ettei happi pääse kosketuksiin tuotteen kanssa tuotantoprosessin aikana. Voimme auttaa asiassa esimerkiksi korvaamalla voimakkaat fysikaaliset tai kemialliset säilöntämenetelmät hellävaraisella inertointiratkaisulla, jossa käytetään typpeä (N2).
Vankan laatu- ja turvallisuusasiantuntemuksemme pohjalta olemme kehittäneet inertointilaitteistoja sekä muita ratkaisuja öljy- ja rasvatuotteiden stabilointiin kaikissa tuotannon vaiheissa.
Esimerkkejä ratkaisuistamme:
- Huuhtelu ja kuplitus typellä liuenneen hapen poistamiseksi.
- Suojakaasutus hapen poistamiseksi pakkauksen tyhjästä tilasta.
- Kuohkeutus rasvan ja majoneesin rakenteen muuttamiseksi.
- Hydratointi vedyllä säilyvyyden ja stabiiliuden parantamiseksi tuotteen fysikaalisia ominaisuuksia muokkaamalla.