Carelian Caviar aloitti toimintansa vuonna 2006 Skandinavian ainoana ja koko maailman pohjoisimpana ”mustan kullan” eli kaviaarin tuottajana. Kalojen kasvatus on pitkä ja työläs prosessi, sillä sammet alkavat tuottaa kaviaaria vasta aikuistuessaan noin 5–7 vuoden iässä. Ensimmäinen kaviaarisato saatiin talteen vuonna 2011.
Kaviaari on yksi maailman kalleimmista ruoista. Yhdestä sammesta saadaan 1–2 kiloa kaviaaria. Sen kuluttajahinta on 700‒2 000 euroa kilolta tuotteen laadun mukaan.
Carelian Caviarin 8 000 neliömetrin hallissa on 50 suurta allasta, joiden olosuhteita seurataan ja säädetään tarkasti nykyaikaisilla laitteilla. 170 eri mittauspisteestä seurataan muun muassa veden lämpötilaa, pH-arvoa sekä nitraatti-, nitriitti- ja happipitoisuutta.
Vaikka jokainen tekijä on merkittävä, kaikkein tärkeintä kalojen hyvinvoinnille on nestemäinen happi, jota Carelian Caviarille on toimittanut lähes ensimmäisestä päivästä alkaen Linde (ent. AGA).
”Kalankasvatuksessa hapetus on elinehto”, sanoo Carelian Caviarin tuotantojohtaja Jani Rantula ja selittää, että veden kiertäessä 50 eri altaassa on happea lisättävä veteen jatkuvasti.
”Jos happipitoisuus laskee liian alas tai nousee liian korkealle, kalojen kasvu häiriintyy”, hän lisää.
Carelian Caviarin happisäiliön happimäärää seurataan jatkuvasti Linden (ent. AGA) ACCURA-palvelun avulla. Samaan aikaan Linden (ent. AGA) automaattinen toimituspalvelu SECCURA pitää huolen siitä, ettei toimituksissa tapahdu katkoja. Kun Carelian Caviar äskettäin laajensi tilojaan, vastasi Linde (ent. AGA) uusien happiputkistojen suunnittelusta ja kokoonpanosta.
”Valitsimme Linden (ent. AGA) toimittajaksemme, koska tiesimme, että Linde (ent. AGA) on luotettava kumppani, joka toimittaa oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Toinen tärkeä tekijä oli hapen laatu”, sanoo Rantula.
Carelian Caviarin kalankasvattamo on niin sanottu kiertovesilaitos, jossa sama vesi kiertää aina uudelleen puhdistettuna ja käsiteltynä.
”Järjestelmämme on rakennettu niin, että vaikka kaikki muu tekniikka pettäisi, kaloille saadaan altaisiin edelleen happea myös ilman sähköä. Voimme olla rauhallisin mielin, kun tiedämme, että Linden (ent. AGA) happijärjestelmä pitää kalat hengissä myös hätätilanteen sattuessa”, toteaa Jani Rantula.
Tietoja: Linden (ent. AGA) vesiviljelyn ja vedenkäsittelyn innovaatiokeskus
Linde (ent. AGA) avasi syyskuussa 2012 Norjan Ålesundiin innovaatiokeskuksen, jossa tutkitaan ja kehitetään vesiviljelyä ja vedenkäsittelyä. Linden (ent. AGA) ainutlaatuiset teknologiat, ratkaisut, innovatiiviset konseptit ja osaaminen ovat tehneet yhtiöstä johtavan toimittajan kalankasvattajille ympäri maailmaa. Linde (ent. AGA) on myös ainoa kaasuyhtiö, jolla on tarjota sellaista huipputason asiantuntemusta, joka on ansainnut sille aseman alan teknologiajohtajana.