”Käsittelemme 100-200 kuutiota vettä vuorokaudessa urakan etenemisestä riippuen”, kertoo Skanskan projektiinsinööri Kirsi Savikurki Länsimetron louhintaprojektista Tapiolan ratatunnelin ja aseman työmaalta. ”Länsimetron tunnelityömailla vettä pumpataan noin 20-55 metrin syvyydestä. Kallion louhinnassa veteen sekoittuva maa-aines ja ruiskubetonointi aiheuttavat poistovesien pH:n nousemista, mikä estää niiden suoran johtamisen sade-, tai jätevesiviemäriin. Ne on neutraloitava ensin”, Savikurki summaa.
Sovellusinsinööri Elina Kallio-Sihvonen AGAlta muistuttaa, että määräys alkalisten teollisuusjätevesien neutraloinnista tulee ympäristöluvasta. Luonnossa neutraloimaton vesi aiheuttaa vahinkoaekosysteemissä ja myös biologiselle puhdistamolle pumpattavien vesien pH:n on hyvä olla lähellä neutraalia. Liian happamat tai emäksiset vedet ovat haitaksi puhdistamon bakteerikannalle. ”Tässä urakassa osa neutraloiduista poistovesistä menee jätevesijärjestelmän kautta kunnalliselle vedenpuhdistamolle ja loput lasketaan sadevesiviemärin kautta mereen”, Savikurki sanoo.
Hiilidioksidilla neutralointi turvallista ja helppoa ”Skanska on valinnut AGAn hiilidioksidineutraloinnin Tapiolan ratatunnelin ja aseman työmaan vesien käsittelyyn”, kertoo myyntiedustaja Antti Hämäläinen AGAlta. ”Hiilidioksidia käytetään säätämään veden pH halutulle tasolle. Usein teollisten prosessien alkaliset jätevedet ovat pH:ssa 10-13, ja pH-tavoite neutraloinnin jälkeen on tavallisesti 7-9. Veden kanssa reagoidessaan hiilidioksidi muodostaa hiilihappoa, joka laskee veden pH:ta”.
Hämäläisen mielestä hiilidioksidi on asiakkaalle helppo tapa hoitaa jätevesien neutralointi. Hiilihappo on heikko happo ja sillä on loiva neutralointikäyrä, mistä johtuen hiilidioksidilla saadaan aikaan tasainen ja helposti säädettävä pH. Vahvoja happoja käytettäessä jo hyvin pieni muutos hapon määrässä saattaa muuttaa pH:ta rajusti. Muina etuina Hämäläinen esittää, että hiilidioksidi ei tuo vesiin suoloja, kuten mineraalihapot tuovat, eikä hiilidioksidi aiheuta samanlaista korroosiota laitteistoihin kuin vahvat hapot. Hiilidioksidia käytettäessä ei myöskään tarvita erillistä syöttöpumppua, koska tarvittava syöttöpaine saadaan hiilidioksidisäiliöstä tai -pullosta. Hiilidioksidin käsittely on helppoa ja turvallista, koska käyttäjän ei tarvitse olla kosketuksissa aineen kanssa.
Savikurki on ollut AGAn hiilidioksidineutralointiin tyytyväinen. ”Minulla on vain positiivisia kokemuksia tästä menetelmästä urakoissa, joissa olen ollut mukana. Laitteissa ei ole ollut ongelmia, menetelmä on turvallinen ja seuranta helppoa. Tiedonkeruujärjestelmä kerää jatkuvasti tietoa, joka toimitetaan tilaajalle analysoitavaksi. Saamme selkeää tietoa siitä, millaista vettä neutralointialtaista pumpataan viemäreihin.”
AGAn menetelmä joustaa asiakkaan tarpeiden mukaan
”Hiilidioksidilaitteistojen asennukset räätälöidään asiakkaan prosessiin optimaalisiksi. AGAlla on erilaisiin ja erikokoisiin hiilidioksidin syöttö- ja liuotustarpeisiin soveltuvia SOLVOCARB®-laitteita. Hiilidioksidi voidaan syöttää prosessiin neutralointialtaan pohjaan asennettavalla liuotusmatolla tai prosessiputkeen asennettavalla syöttösuuttimella. Hiilidioksidin syöttöön ja liuottamiseen on mahdollista käyttää myös reaktoria, Elina Kallio-Sihvonen päättää.”