Ruokahävikki vaikuttaa voimakkaasti ilmastoon ja ympäristöön, ja sillä on myös taloudellisia seurauksia. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön mukaan jopa kolmannes maailmanlaajuisesti tuotetusta ruoasta joko menetetään tai se päätyy roskiin.
”Ratkaisujen löytäminen ruokahävikkiin on äärimmäisen tärkeää mutta myös jättimäinen haaste”, sanoo Louise Ungerth, elintarvikehävikkiin erikoistunut elintarvikeanalyytikko.
”Maailman väkiluku kasvaa, ja meidän on käytettävä kaikki tuotettu ruoka sen sijaan, että tuhlaamme kolmanneksen siitä maailmanlaajuisesti. On erittäin tärkeää löytää innovaatioita jätteen syntymisen ehkäisemiseksi niin tuotannossa kuin kuluttajienkin toimesta.”
”Jos emme onnistu vähentämään ruokahävikkiä, emme pysty käsittelemään ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden haasteita. Ruokahävikki täytyy puolittaa vuoteen 2030 mennessä YK:n kestävän ilmastotavoitteen mukaisesti”, hän jatkaa.
Innovatiivisia ratkaisuja vaaditaan riippumatta siitä, missä ruokaketjun vaiheessa jätettä syntyy. Yksi alue, jolla voidaan vielä tehdä paljon, on elintarvikepakkaukset. Hyvä pakkaus varmistaa ruoan laadun, pidentää tuotteen säilyvyyttä sekä parantaa elintarviketurvallisuutta.
Uusien tapojen löytäminen kestävään kehitykseen ei ole painopiste vain elintarvike- ja juomateollisuudessa, vaan myös tämän päivän tietoisten kuluttajien prioriteetti.