Grand Challenge Initiative – NASA ja Andøyan avaruuskeskus

Andøyan avaruuskeskuksessa tapahtuu tällä hetkellä paljon jännittäviä asioita. Grand Challenge Initiative (GCI) on kaikkien aikojen suurin raketteihin liittyvä tutkimushanke ja ainutlaatuinen yhteistyö Norjan, Yhdysvaltojen ja Japanin kesken, johon NASA ja sen japanilainen sisarjärjestö JAXA ovat investoineet useita satoja miljoonia Norjan kruunuja. Norjassa on maailman johtavat revontulien ja aurinkoaktiviteetin asiantuntijat, ja siitä on tulossa avaruusmaa.

11:stä raketista NASA on kuljettanut yhdeksän Andøyalle ja Ny Ålesundille, joka on NASAn suurin toimitus ulkomaille. Tutkimusraketit laukaistaan Grand Challenge Initiativen (GCI) Cusp-projektissa Andøyalta, ja se on kattavin tieteellinen hanke, jossa NASA on mukana. Hanke toteutetaan norjalaisen Kolbjørn Blixin sekä Oslon yliopiston professorin ja avaruusfyysikko Jøran Moen johdolla Andøyan avaruuskeskuksessa.

Hankkeen tavoitteena on tutkia sitä, mitä tapahtuu, kun voimakkaat aurinkomyrskyt osuvat maahan. Aurinkomyrskyt luovat revontulien kaltaisia vaikuttavia valoilmiöitä taivaalla, mutta ne aiheuttavat myös ongelmia satelliiteille ja navigointijärjestelmille. Jos pystymme ymmärtämään paremmin niiden mekanismeja, voimme antaa avaruusvaroituksia, jotka voivat ennustaa aurinkomyrskyjä ja niiden seurauksia. Hankkeesta saadaan myös enemmän tietoa siitä, miten maapallon magneettikenttä suojelee meitä ja miten planeettojen ilmakehät toimivat.

”On olemassa valtavasti yksityiskohtia, jotka on ratkaistava jokaisen laukaisun yhteydessä. Andøyalla sijaitsevat kaikkein pätevimnät henkilöt ja kehittyneimmät raketit”, kertoo Kolbjørn Blix Andøyalla.

Raketit ovat täynnä korkean teknologian mittauslaitteita ilmakehän ilmiöiden tutkimiseen.

Mutta ilman kaasua, ruokaa ja vettä ei voisi olla mitään hanketta

”Linde tarjoaa hankkeeseen kaasuinfrastruktuurin ja osallistuu tähän rakettiseikkailuun useilla kehittyneillä teknisillä ratkaisuilla,” Linden prosessiteollisuuden ja erikoiskaasujen päällikkö Øystein Aasland sanoo. ”Lindella on erityiset nestemäiset typpisäiliöt ja kattavat työntekijöiden turvallisuuskurssit. Lisäksi se dokumentoi koko prosessin, sekä takaa puhtauden ja laadun.”

Kyseessä on logistinen tehtävä, jossa Linde toimittaa sekä Andøyalle että Svalbardille useita satoja kaasupulloja, jotka kuljetetaan tutkimusaluksilla Tromssasta. Kaasutoimitukseen sisältyy nestemäistä typpeä raketti-instrumenttien jäähdytykseen ja puhdistukseen. Ns. kaasuhuuhtelu poistaa muut yhdisteet niin, ettei ilmakehään pääse saasteita, jotka voisivat johtaa virheellisiin mittaustuloksiin sekä estää vesipäästöt ja kosteuden. Typpeä käytetään myös silloin, kun avaruusmoduuli on yhteydessä avaruusasemaan. Lisäksi vetyä ja jalokaasuja toimitetaan heliumin ja argonin kanssa. Argon on hyvin puhdasta ja sitä käytetään kehittyneissä sovelluksissa raketeissa. Vetyä käytetään ilmapalloissa Andøyalla, jossa on vedyn käsittelylaitos. Heliumia käytetään Ny Ålesundilla.

”Olemme erittäin tyytyväisiä Linden, koska he toimittavat aina sen, mitä heidän pitäisi, ja heillä on suuri ja pätevä insinööriosasto, joka auttaa täyttämään erityisiä teknisiä tarpeitamme,” sanoo Andøya Space Centerin johtaja Benny Lysfjord.

Norjasta johtava avaruusvaltio

Andøyan avaruuskeskuksella on ainutlaatuinen sijainti, asiantuntemus ja infrastruktuuri, joka sopii hyvin pienten satelliittien laukaisuun. NASA uskoo, että Andøyalla on paras ”sijoitus” operaatiolle. Andøyasta on tarkoitus tehdä eurooppalainen keskus pienille satelliiteille, ja Andøya sijoittuu hyvin kilpailussa.

Tavoitteena on toimittaa palveluja satelliittien laukaisuihin, joita suoritetaan raketeilla noin 22 tonnin edestä vuonna 2021–22. Andøya on siihen sopivin sijainti.

”Satelliitit ovat viime vuosina pienentyneet, ja lisäksi kehittyvillä pienten satelliittien markkinoilla on pulaa laukaisupaikoista. Andøyalla on paras sijainti ja huomattavaa kokemusta, joten se on ainutlaatuinen paikka satelliittien laukaisuun. Myös ESA:lla on asiantuntijoita Andøyalla,” sanoo Andøyan avaruuskeskuksen avaruusjärjestelmien Kolbjørn Blix.

Andøyan avaruuskeskus pyysi hallitukselta 1,3 miljardia Norjan kruunua tullakseen kansainväliseksi laukaisupaikaksi ja tavoitteena on tehdä Norjasta johtava avaruusvaltio. Norja toimii aktiivisesti avaruusalalla kansainvälisesti ESA:n ja muiden ohjelmien kautta, joihin norjalaiset korkean teknologian yritykset osallistuvat.

Lue lisää projektista ja seuraa tapahtumia täältä: https://www.andoyaspace.no/the-grand-challenge-initiative/

Teksti: Ingalill Sandal
Kuva: Martin Langteigen and Andøya Space Center/Trond Abrahamsen