On arvoitus, mistä viikingit saivat teräksen. ”On suuri arvoitus, mistä he saivat käsiinsä raaka-ainetta”, toteaa Furrer Novalle. ”Meillä ei ole mitään todisteita upokasteräksen valmistamisesta Euroopassa, ennen kuin vasta 800 vuotta myöhemmin.”
Tukholman yliopiston tutkijan, Fredrik Charpentier Ljungqvistin mukaan vastaus kysymykseen voi olla melko yksinkertainen. Vaikka upokasteräksen valmistuksesta Euroopassa tällä ajalla ei olekaan tietoja, damaskolaismiekka osoittaa, että Lähi-idässä tämä osattiin. Myös arkeologisissa kaivauksissa viikinkiajalta löytyneet esineet osoittavat, että tuon ajan skandinaavit kävivät idänkauppaa. Lisäksi tiedetään, että he osasivat matkustaa vesiteitse – jokia ja järviä pitkin – aina Mälarenilta Pohjois-Iraniin niin kutsuttua Volgan reittiä käyttäen.
”Useimmat Ulfberht-miekat on ajoitettu samaan aikaan, jolloin Volgan reitti oli avoinna”, kertoo Charpentier Ljungqvist Novalle. ”Mielestäni vaikuttaa erittäin todennäköiseltä, että Ulfberht-miekkojen alkuperä on Iranissa. Voisin arvata, että viikingit ostivat terästä iranilaisilta kauppakumppaneiltaan turkiksilla ja muilla pohjoisilla raaka-aineilla, ja toivat sitä mukanaan pienissä aluksissaan, joita käytettiin jokimatkoilla.”
Tohtori Alan Williams lontoolaisesta Wallace Collection -laitoksesta on historiallisten teräsaseiden maailman johtavia asiantuntijoita. Williams on samaa mieltä Charpentier Ljungqvistin kanssa: ”1000-luvun jälkeen Volgan reitti sulkeutui ja Ulfberht-miekkojen valmistus loppui, mikä mielestäni todistaa vahvasti, että miekat valmistettiin tuontiteräksestä”, hän kertoo.