Lämpötilanhallinta on oleellisesti laatuun vaikuttava tekijä niin elintarviketeollisuudessa kuin metallinvalmistuksessakin. Useissa prosessin vaiheissa tuotetta kuumennetaan, mikä vaikuttaa tuotteen mittoihin ja materiaalin rakenteeseen. Ylikuumeneminen estetään jäähdyttämällä kappaletta tietty aika. Jäähtymisaikaa voidaan lyhentää käyttämällä jäähdytysaineena hiilihappolunta tai nestemäistä typpeä.
Monet teollisuuden tuotantoprosessit edellyttävät nopeita jäähdytys- ja jäädytysominaisuuksia. Nestemäinen typpi (LIN) ja hiilidioksidi (CO2) ovat erittäin tehokkaita jäähdytysaineita, koska nestemäisellä typellä on matala kiehumispiste (-196°C) ja hiilidioksidilla matala härmistymispiste (-78.5°C). Nestemäinen hiilidioksidi muuttuu kiinteäksi hiilihappolumeksi lämpötilassa -79ºC (-109ºF). Lumitykkien tai erikoisrakenteisten suuttimien avulla hiilidioksidilumi, jota kutsutaan myös kuivajääksi, on helppokäyttöinen jäähdytysaine.
Tavanomaisiin jäähdytysprosesseihin liittyy usein haitallisia kylmäaineita, suuria vesi- tai pölymääriä ja savukaasuja. Nestemäinen typpi ja hiilidioksidi ovat ympäristön kannalta kestäviä vaihtoehtoja. Koska kaasut eivät sisällä palamiseen tarvittavaa happea, ne myös eliminoivat palo- ja räjähdysvaaran.
Nestemäistä typpeä ja hiilidioksidia käytetään yleisesti tuottavuuden ja laadun parantamiseksi betonin sekoituksessa, asvaltoinnissa, maaperän jäädytyksessä, kumiletkutuotannossa, lasinvalmistuksessa, muovikalvon puhalluksessa, hionnassa, hitsauksessa ja koneistuksessa.
Kryogeeninen kondensointi nestemäisen typen avulla on erittäin tehokas keino poistoilman puhdistukseen ja arvokkaiden höyrystyvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) keräämiseen talteen.
Alumiinin valmistuksessa kuonan jäähdytys argonkaasulla vähentää savukaasuja ja pölyä sekä parantaa saantoa. Nestemäisen typen etuja suulakepuristuslaitoksissa ovat korkeampi tuotannon kasvu, pinnanlaadun parantuminen ja suulakkeen kestoiän piteneminen.
Kryogeeniset ratkaisut ovat erittäin suosittuja myös elintarviketeollisuudessa. Nestemäinen typpi ja hiilidioksidi ovat hellävaraisia, tehokkaita keinoja elintarvikkeiden lämpötilan alentamiseen prosessoinnin helpottamiseksi ja hyvän laadun säilyttämiseksi. Kuivajää (so. kiinteä hiilidioksidi) on kätevä jäähdytysaine pienemmille erille, kun taas kryogeeniset nestemäiset kaasut ovat ympäristöystävällinen, joustava ja meluton tapa kokonaisten lastien lämpötilan pitämiseen tarkasti oikeana rekkakuljetusten aikana.