Elintarvikevalmistajat etsivät jatkuvasti keinoja pidentää tuotteiden säilyvyysaikaa. Säilyvyyttä halutaan parantaa muuttamatta elintarvikkeen fysikaalisia tai kemiallisia ominaisuuksia sekä lisäämättä keinotekoisia ainesosia. Suojakaasupakkaaminen (MAP) on tähän ihanteellinen ratkaisu. Tämä luonnollinen säilyvyyttä parantava menetelmä kasvattaa suosiotaan kaikkialla maailmassa. Sitä käyttämällä voidaan myös täydentää muita säilöntätapoja.
Olemme kehittäneet valikoiman käyttötarkoituskohtaisia pakkausratkaisuja, jotka löytyvät MAPAX® tuotemerkin alta. Linde yhdisti tietämyksensä elintarvikkeista, kaasuista ja pakkaamisesta, minkä tuloksena syntyi suojakaasupakkaamisen kokonaisratkaisu MAPAX®.
Tekniikan etuja:
- Myynnin kasvattaminen vastaamalla tuoreiden ja luonnollisin menetelmin säilöttyjen tuotteiden kasvavaan kysyntään.
- Säilyvyysajan pidentäminen ilman kemikaaleja tai pakastamista.
- Jakeluketjunaikaisen säilyvyysajan pidentäminen päivillä tai jopa viikoilla.
- Maun, rakenteen ja ulkonäön säilyttäminen.
- Tuotannon ja jakelun tehostaminen leikkaamalla kustannuksia.
Menestystä yhteistyöstä
Teemme tiiviisti yhteistyötä eri maiden elintarviketutkimuslaitosten kanssa. Yhteistyökumppaneitamme ovat esimerkiksi SIK (Ruotsi), VTT (Suomi) ja Campden (Iso-Britannia). Lisäksi meillä on useita elintarviketeollisuuden asiakkaita eri puolilla maailmaa. Teemme läheistä yhteistyötä myös pakkausmateriaalien ja
-koneiden toimittajien kanssa, jotta pystymme suunnittelemaan parhaan suojakaasuympäristön kuhunkin käyttötarkoitukseen. Pakkauksen suojakaasun ominaisuuksia määritettäessä on huomioitava useita tekijöitä: elintarvike ja sen ominaisuudet, mikrobien aktiivisuus, hygieniavaatimukset, pakkaamista edeltävä aika sekä lämpötila. Pakkausmateriaalin läpäisevyys ja muut ominaisuudet, vapaan kaasun tilavuus pakkauksen sisällä sekä jäännöshapen määrä ovat myös tärkeitä muuttujia.
Kun kyseessä on esimerkiksi vähärasvainen tuote, jonka kosteuspitoisuus on suuri, suojakaasuun pakkaaminen ehkäisee mikrobien kasvua. Rasvaisissa tuotteissa, joiden veden aktiivisuus on matala, ensisijainen tavoite on tuotteen suojaaminen hapettumiselta.
MAPAX® kaasuseokset sisältävät yleensä tavanomaisia ilmakehän kaasuja, kuten hiilidioksidia (CO2), typpeä (N2) ja happea (O2). Mikrobien kasvua voidaan ehkäistä myös käyttämällä muita kaasuja, kuten dityppioksidia (N2O), argonia (Ar) ja vetyä (H2). Kaasuja voidaan käyttää erikseen tai tarpeen mukaan määriteltyinä seoksina.
Esimerkiksi hiilidioksidi on tehokkain mikro-organismien, kuten homeen ja muiden yleisten aerobisten bakteerien, kasvun estäjä. Sen teho perustuu liukenemiseen elintarvikkeen neste- ja rasvafaasiin, mikä alentaa elintarvikkeen pH-arvoa. Lisäksi se läpäisee biologiset kalvot aiheuttaen muutoksia niiden läpäisevyyteen ja toimintaan. Koska typpi on inertti kaasu, sitä käytetään hapen korvaajana pakkausten sisällä, mikä estää tuotteen hapettumisen. Heikosti veteen liukeneva typpi auttaa myös säilyttämään pakkauksen alkuperäisen tilavuuden.
Useimmissa elintarvikepakkauksissa hapen määrä halutaan pitää mahdollisimman pienenä, mutta tästä liha on poikkeus: hapen avulla voidaan säilyttää myoglobiinin hapettunut muoto, joka antaa lihalle sen punaisen värin. Happi mahdollistaa myös hedelmien ja vihannesten soluhengityksen.