Laserhitsausta hiilidioksidi- ja Nd:YAG- lasereilla käytetään yhä enemmän teollisessa tuotannossa. Suuritehoisilla hiilidioksidilasereilla (2–12 kW) hitsataan muun muassa autoteollisuuden komponentteja, vaihteiston osia, lämmönvaihtimia ja niin kutsuttuja räätälöityjä levyjä.
Pienkomponenttien, kuten sairaalalaitteiden ja elektroniikkakoteloiden, hitsaukseen käytetään pienitehoisia Nd:YAG- lasereita (100–500 W). Suuritehoisissa Nd:YAG- lasereissa (kW-alueilla) on usein robotti ohjaamassa valokuituja. Suurteholasereilla hitsataan esimerkiksi autoteollisuuden komponentteja, kuten autonkorin osia.
Lasersäde keskitetään pienelle alueelle, jota kutsutaan polttopisteeksi. Polttopisteeseen kehittyy niin korkea lämpötila, että se pystyy sulattamaan ja höyrystämään materiaalia. Suuritehoisissa hiilidioksidilasereissa säteen kohdistamiseen käytetään linssien asemesta pääasiassa vesijäähdytteisiä peilejä.
Hitsaustapoja on periaatteessa kaksi. Sulattavassa menetelmässä lämpö siirtyy lämmön johtumisen seurauksena työkappaleen pinnalta sen sisään. Menetelmää käytetään tyypillisesti hitsattaessa pienitehoisilla Nd:YAG- lasereilla verrattain kapeita hitsejä.
Suurtehohitsaus on yleensä lävistävää hitsausta, jossa lasersäde sulattaa ja höyrystää hitsattavan materiaalin. Höyryn paine syrjäyttää sulaa metallia muodostaen reiän, niin kutsutun avaimenreiän. Näin saadaan hyvin syvälle tunkeutuvia, kapeita hitsejä.
Hitsauskaasuilla on monia tehtäviä:
hitsisulan ja lämmönvaikutusalueen suojaaminen
laserin optiikan suojaaminen hitsaussavuilta ja roiskeilta
juurensuojakaasuna toimiminen sekä plasman muodostuksen hallinta hiilidioksidilaserhitsauksessa
Plasma tarkoittaa avaimenreiän ylle muodostuvaa, ionisoitunutta metallihöyrypilveä. Se heikentää lasersäteen tehoa ja voi häiritä hitsausprosessia. Plasman muodostumiseen vaikuttaa laserlaitteen tyyppi ja teho, ja siihen voidaan vaikuttaa myös laserhitsauskaasun valinnalla.
Linde (ent. AGA) LASERLINE® - kaasut ovat optimaalinen ratkaisu kaikkiin prosesseihin.
Tulitöihin liittyvien vaarojen välttämiseksi on aina noudatettava turvatoimia.