Hitsauskaasuja käytetään laserhitsauksessa ja pintakäsittelyssä. Ne suojaavat sulatetta ja kuumennettavan materiaalin pintaa ympäröivän ilman aiheuttamalta reaktiolta.
Plasmanmuodostuksen hallinta on tärkeää suuritehoisessa hiilidioksidilaserhitsauksessa. Hiilidioksidilaserhitsauksessa käytetään yleensä heliumia ja helium-argonseoksia. Helium hidastaa plasmanmuodostusta, minkä vuoksi sitä käytetään usein suuren lasertehon yhteydessä. Argon muodostaa paljon plasmaa, joten sitä ei kannata käyttää suuren lasertehon yhteydessä. Joissakin sovelluksissa voidaan käyttää argonin, hapen, hiilidioksidin ja muiden lisäaineiden yhdistelmiä. Laserhitsauksessa voidaan käyttää heliumin sijasta myös LASGON® kaasuseoksia, jotka on kehitetty eri laserhitsaussovellusten vaatimuksia varten.
Argon-vetyseosten avulla saavutetaan hyvä tuottavuus ja hitsauslaatu austeniittisen ruostumattoman teräksen laserhitsauksessa. Vetyseoksia ei pidä käyttää esimerkiksi ferriittisen ruostumattoman teräksen hitsauksessa.
Nd:YAG-laserilla tapahtuvan laserhitsauksen hitsauskaasuksi suositellaan argonia. Heliumia ei yleensä käytetä hitsauskaasuna normaalia lasertehoa käyttävässä Nd:YAG-laserhitsauksessa, jossa plasmanmuodostuksella ei ole kovin suurta merkitystä. Sitä paitsi argon takaa yleensä laadukkaamman tuloksen kuin helium.
Laserpintakäsittelyssä käytettävät kaasut
Laserpintakäsittelyssä käytetään periaatteessa samoja kaasuja kuin laserhitsauksessa. Jalokaasut argon ja helium suojaavat kuumennettavan materiaalin pintaa ilmakehän vaikutukselta. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää typpeä sen mukaan, millaista työstettävä materiaali on ja mitä lisäainetta käytetään. Joissakin sovelluksissa käytetään argon-typpiseoksia.
Sädekanavan suojakaasu
Lasersäteen ja leikkaus- tai hitsauspään välillä olevassa sädekanavassa on peilejä ja muita herkkiä osia. Epäpuhtaudet saattavat heikentää lasersädettä. Lisäksi peilit voivat peittyä epäpuhtauksista. Tämä lisää kulumista ja heikentää säteen laatua. Argonin, hapen, kosteuden ja hiilivetyjen aiheuttamat epäpuhtaudet on poistettava. Lisäksi hiukkasten määrä on pidettävä mahdollisimman pienenä. Ratkaisuna voi olla puhdas sädekanavan suojakaasu, jossa ei ole hiukkasia. Tavallisin sädekanavan suojakaasu on Laserleikkaustyppi 4.6. Suojakaasua kuluu yleensä noin 1–3 m³ tunnissa.