AGA-liesi

Keksijä ja Nobel-voittaja Gustaf Dalén, joka oli viettänyt pitkiä aikoja kotona terveyssyistä, kuuli vaimonsa Elman valittavan ruoanlaiton vaikeuksista. Elman mukaan liesi käytti liikaa polttoainetta, ruokaa piti vahtia jatkuvasti ja koko laite oli suunniteltu huonosti. Tämä innoitti Gustafin aloittamaan AGA-lieden suunnittelutyön.

Keittiöteollisuuden ikoni

Koska Gustaf oli jo tuolloin sokeutunut, hän antoi liesien prototyyppien kehitystyön AGAlle, jonka toimitusjohtaja hän oli itse. Yhtiön kehittäessä prototyyppejä Gustafin perhe kuvaili niitä hänelle. Seitsemän kokeiluvuoden jälkeen klassisen AGA-lieden prototyyppi julkistettiin vuonna 1929.

Sininen liekki

Tulipesä oli ainutlaatuinen ja sitä voidaan pitää lämmitysteknologian vallankumouksena. Keskipisteenä oli ’sinisen liekin’, eli savuttoman palamisen, periaate – ja lämpötehokkuus, jota ei ole päihitetty nykyäänkään. Hyödyntämällä säteilevää lämpöä, mikä erosi useimpien muiden tulipesien käyttämästä suorasta lämmöstä, samaa tulipesää voitiin käyttää useiden eri ruokien valmistamiseen yhtä aikaa. Tästä syystä liesi oli todellinen siunaus monille kotitalouksille.

Keitin oli päällä päivin ja öin niin, että sisäänrakennettu termostaatti sääteli jatkuvaa lämpöä. Näin liesi tarvitsi vain vähän huomiota ja käytti polttoainetta tehokkaasti – koksia tarvitsi lisätä vain kerran päivässä. Myöhemmin liettä voitiin käyttää myös puilla, öljyllä, kaasulla tai sähköllä.

Kaikissa AGA-liesissä on keittolevy, jonka lämpötila on 400 °C, ja haudutuslevy, jonka lämpötila on 200 °C. Kahden uunin AGA-liesissä taas on paistouuni, jonka lämpötila on 220 °C, ja haudutuslevy, jonka lämpötila on 100 °C. Kolmeuunisissa versioissa on lisäksi 180 °C:n leivinuuni ja neliuunisissa versioissa 100 °C:n lämmitysuuni.

Tapahtumarikas 1950-luku

Vuonna 1948 maailmassa myytiin yli 100 000 liettä. Sähköliesien suosio lisääntyi myös tänä aikana, mikä sai AGAn tuomaan markkinoille lisää värejä myynnin kasvattamiseksi. Tämä myös onnistui. AGA (nyk. Linde) lopetti AGA-liesien valmistamisen Ruotsissa 1950-luvulla, ja laitteiden valmistus siirtyi Iso-Britanniaan.


Ei vain liesi, vaan kokonainen elämäntapa

AGA-liesi elää ja voi hyvin edelleen. Nykyään liedet eivät liity vain ruokaan vaan kokonaiseen elämäntapaan, vaikka tämä vaatiikin jonkin asteista sitoutumista. Kaikkiaan tulipesän asentamiseen menee kolme päivää. Se rakennetaan paikan päällä ammattilaisvoimin. Valuraudasta tehdyn kevyimmän lieden paino on noin 400 kg, joten lattiapalkkien yhteensopivuus on syytä tarkastaa ennen asennusta.