Kestävää lähiruokaa tulevaisuuden tarpeisiin

Maailman väestö kasvaa nopeasti ja samoin lisääntyvät sen ruokinnan haasteet. Vertikaalisesta viljelystä on tulossa toimiva vaihtoehto perinteiselle ruoantuotannolle. Tanskalainen Nordic Harvest -yritys on yksi niistä edelläkävijöistä, joiden innovatiivinen tekniikka käyttää vähemmän maapinta-alaa sekä samalla voi lyhentää toimitusketjuja.

Vertikaalisessa sisäviljelyssä on useita etuja perinteiseen viljelyyn verrattuna. Ensinnäkin sillä voidaan vähentää maapinta-alan käyttöä jopa huikeat 98 %. Lisäksi se voi vähentää vedenkäyttöä jopa 95 % ja poistaa tuholaismyrkkyjen tarpeen. COVID-19-pandemia on myös nostanut erään toisen haasteen entistä enemmän näkyviin: tuotanto on tuotava entistä lähemmäs kuluttajaa. Tämä voidaan ratkaista tehokkaasti rakentamalla vertikaalisen sisäviljelyn laitoksia kaupunkialueille.

Tänä vuonna tanskalaisilla kuluttajilla on huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada kestävää ja laadukasta lähisatoa, kun Tanskan Taastrupiin valmistui yksi Euroopan suurimmista vertikaalisen viljelyn laitoksista. Vertikaalisen viljelyn edelläkävijänä toimivan Nordic Harvestin 14-kerroksinen huipputekninen ”salaattitornia” muistuttava laitos tuottaa ensimmäiset lehtisalaatti- ja yrttieränsä tämän vuoden lopussa.

Ei ole sattumaa, että viljelylaitos sijaitsee Taastrupissa. Kun Nordic Harvest sijaitsee lähellä Kööpenhaminan markkina-aluetta (joka on Pohjois-Euroopan suurin elintarvikkeiden tukkumarkkina-alue), se pystyy tuomaan sadon kuluttajan pöytään huomattavasti nopeammin ja lähempää.

”Sisäviljelyssä pystymme optimoimaan tilankäytön, kun kasvit ovat päällekkäin kerroksissa. Lisäksi pystymme hallitsemaan kasvuympäristöä täydellisesti ja luoda kasveille parhaat kasvuolosuhteet”, Nordic Harvestin toimitusjohtaja ja perustaja Anders Riemann sanoo.

”Olemme kehittäneet kestävämmän elintarvikkeiden tuotantojärjestelmän, jossa tuotanto on paikallista, tuholais- tai kasvimyrkkyjä ei ollenkaan käytetä, ja lopputuotteen laatu ja maku ovat parempia”, hän sanoo.

Tietoja Nordic Harvest -yrityksestä

  • Nordic Harvestin päätoimipaikka sijaitsee Taastrupissa, Kööpenhaminan lähellä Tanskassa.
  • Siitä on tulossa yksi vertikaalisen sisäviljelyn johtajista Euroopan markkinoilla.
  • Vuoden 2020 alkupuolella valmistunut 14-kerroksinen lehtisalaatin ja yrttien vertikaalinen viljelylaitos on yksi tyyppinsä suurimmista Euroopassa.
  • Yrityksen ensimmäinen, vuonna 2020 päättynyt investointierä tuotti 62 miljoonaa Tanskan kruunua (8,3 miljoonaa euroa).

Ei ole sattumaa, että viljelylaitos sijaitsee Taastrupissa. Kun Nordic Harvest sijaitsee lähellä Kööpenhaminan markkina-aluetta (joka on Pohjois-Euroopan suurin elintarvikkeiden tukkumarkkina-alue), se pystyy tuomaan sadon kuluttajan pöytään huomattavasti nopeammin ja lähempää.

”Sisäviljelyssä pystymme optimoimaan tilankäytön, kun kasvit ovat päällekkäin kerroksissa. Lisäksi pystymme hallitsemaan kasvuympäristöä täydellisesti ja luoda kasveille parhaat kasvuolosuhteet”, Nordic Harvestin toimitusjohtaja ja perustaja Anders Riemann sanoo.

”Olemme kehittäneet kestävämmän elintarvikkeiden tuotantojärjestelmän, jossa tuotanto on paikallista, tuholais- tai kasvimyrkkyjä ei ollenkaan käytetä, ja lopputuotteen laatu ja maku ovat parempia”, hän sanoo.

Olennainen tekijä Nordic Harvestin tuotantotekniikassa on hiilidioksidin (CO2) lisäys kasvun parantamiseen. Kasvihuoneiden ilman CO2-rikastuksen eduista on paljon näyttöä. Kun kasvihuoneessa ei käytetä hiililannoitusta, fotosynteesin tarvitseman hiilidioksidin on tultava ympäristön ilmasta, jonka hiilidioksidipitoisuus on yleensä 350–400 ppm. Hiilidioksidirikastuksella pitoisuudeksi voidaan nostaa jopa 800 – 1 200 ppm.

Nordic Harvest on lisännyt puhdistettua ja kierrätettyä Linden CO2-kaasua sisäviljelylaitoksen ilmankiertojärjestelmään, mikä on nostanut hiilidioksidipitoisuudeksi 1 000 ppm.

”CO2-tason nostamisen ansiosta kasvit voivat kasvaa 40 % nopeammin kuin tavallisessa ympäristöilmassa”, Riemann sanoo ja lisää: ”Tämä ratkaisu oli helppo valinta – hiilidioksidin on tunnetusti puhdistettua ja se on saatu kestävän kehityksen mukaisesta lähteestä.”

Nordic Harvest aloittaa lehtisalaatin ja yrttien (muun muassa pinaatin, rucolan, punaisen bataviasalaatin sekä basilikan, mintun ja korianterin) myynnin helmikuussa 2021. Se arvioi, että laadukkaat mansikat voidaan lisätä valikoimaan vuonna 2024. Toistaiseksi markkinoiden kiinnostus on ylittänyt odotukset.

”Kuluttajat ovat innoissaan saadessaan käyttöönsä herkullisia, ravinteikkaita ja kestävästi viljeltyjä lähituotteita tällä tavalla joka päivä vuoden ympäri”, Riemann myöntää.

Kun Nordic Harvestin vertikaalisen viljelyn laitos on saavuttanut täydellisen toimintakapasiteettinsa, sen arvioidaan tuottavan noin viisi prosenttia koko Tanskan markkinoiden kysynnästä. Tämä vastaa 1 000 tonnin tuotantoa.

Teksti: Isabelle Kliger
Kuva: Shutterstock, Nordic Harvest

[1] https://eco-nnect.com/articles/howverticalfarmingcansaveus

Read our other stories