Vertikaalisessa sisäviljelyssä on useita etuja perinteiseen viljelyyn verrattuna. Ensinnäkin sillä voidaan vähentää maapinta-alan käyttöä jopa huikeat 98 %. Lisäksi se voi vähentää vedenkäyttöä jopa 95 % ja poistaa tuholaismyrkkyjen tarpeen. COVID-19-pandemia on myös nostanut erään toisen haasteen entistä enemmän näkyviin: tuotanto on tuotava entistä lähemmäs kuluttajaa. Tämä voidaan ratkaista tehokkaasti rakentamalla vertikaalisen sisäviljelyn laitoksia kaupunkialueille.
Tänä vuonna tanskalaisilla kuluttajilla on huomattavasti paremmat mahdollisuudet saada kestävää ja laadukasta lähisatoa, kun Tanskan Taastrupiin valmistui yksi Euroopan suurimmista vertikaalisen viljelyn laitoksista. Vertikaalisen viljelyn edelläkävijänä toimivan Nordic Harvestin 14-kerroksinen huipputekninen ”salaattitornia” muistuttava laitos tuottaa ensimmäiset lehtisalaatti- ja yrttieränsä tämän vuoden lopussa.
Ei ole sattumaa, että viljelylaitos sijaitsee Taastrupissa. Kun Nordic Harvest sijaitsee lähellä Kööpenhaminan markkina-aluetta (joka on Pohjois-Euroopan suurin elintarvikkeiden tukkumarkkina-alue), se pystyy tuomaan sadon kuluttajan pöytään huomattavasti nopeammin ja lähempää.
”Sisäviljelyssä pystymme optimoimaan tilankäytön, kun kasvit ovat päällekkäin kerroksissa. Lisäksi pystymme hallitsemaan kasvuympäristöä täydellisesti ja luoda kasveille parhaat kasvuolosuhteet”, Nordic Harvestin toimitusjohtaja ja perustaja Anders Riemann sanoo.
”Olemme kehittäneet kestävämmän elintarvikkeiden tuotantojärjestelmän, jossa tuotanto on paikallista, tuholais- tai kasvimyrkkyjä ei ollenkaan käytetä, ja lopputuotteen laatu ja maku ovat parempia”, hän sanoo.