Olemme kehittäneet valikoiman MAPAX® ratkaisuja hedelmä- ja vihannestuotteiden erityistarpeisiin.
Hedelmien ja vihannesten soluhengityksen vuoksi pakkauksen läpäisevyys on tärkeä pakkaamisen onnistumiseen vaikuttava tekijä. Jos tuotteet pakataan tiiviisti kalvolla, joka ei läpäise kaasuja riittävästi, pakkaukseen kehittyy tuotteelle epäedulliset, anaerobiset olosuhteet (<1 % happea ja >20 % hiilidioksidia) ja tuotteen laatu kärsii. Vastaavasti liian läpäisevä pakkaus ei pysty säilyttämään suojakaasuympäristöä, mikä yhdessä kosteuden haihtumisen kanssa vauhdittaa tuotteen pilaantumista. Hedelmien ja vihannesten suojakaasupakkauksiin soveltuvia materiaaleja ovat muun muassa mikrohuokoinen kalvo ja LDPE/OPP-muovi.
Soluhengityksen ansiosta pakkaukseen muodostuu ihanteellisesti tasapainotettu modifioitu kaasuympäristö (Equilibrium Modified Atmosphere, EMA). EMA-ympäristössä happi (O2) ja hiilidioksidi (CO2) läpäisevät pakkausmateriaalin tuoretuotteen soluhengitykseen sopivalla nopeudella. EMA-suojakaasuympäristöön vaikuttavat useat erilaiset tekijät, kuten soluhengityksen nopeus, lämpötila, pakkauskalvo, pakkauksen tilavuus, täyttöpaino ja valon määrä. Tuotteiden soluhengitysnopeuteen puolestaan vaikuttavat tuotteen tyyppi, koko ja kypsyysaste sekä tuotteiden käsittely. Sen vuoksi ihanteellisen EMA-ympäristön suunnittelu on monimutkainen prosessi.
Linde pystyy suunnittelemaan tuotteellenne parhaiten sopivan EMA-ympäristön, jossa käytetään soluhengitysnopeuden mukaan määritettyä kaasuseosta. Hedelmien ja vihannesten säilyvyyden kannalta ihanteellinen EMA-ympäristö sisältää tyypillisesti 3–10 prosenttia happea ja 3–10 prosenttia hiilidioksidia, ja se voi pidentää tuotteiden säilyvyysaikaa merkittävästi.
Kuten jo aiemmin on kerrottu, tavallista ilmaa sisältävään pakkaukseen syntyy modifioitu kaasuympäristö tuotteen soluhengityksen ansiosta. Joskus on kuitenkin parempi huuhdella tuotteet kaasulla, jotta pakkaukseen kehittyisi nopeammin tuotteille hyödyllinen EMA-ympäristö. Esimerkiksi salaattien entsyymeistä johtuvaa ruskistumista voidaan hidastaa kaasuhuuhtelulla tehokkaammin kuin tavalliseen ilmaan pakkaamalla.
Asiantuntijamme määrittävät testaamalla juuri teidän tuotteillenne parhaiten sopivan ratkaisun. Esimerkiksi kuoritut perunat ja omenat, joita ei saa pakata happea sisältävään pakkaukseen värimuutoksien vuoksi, edellyttävät pakkaukselta erilaisia olosuhteita. Esimerkiksi kuorituille perunoille ihanteellinen kaasuseos sisältää 20 prosenttia hiilidioksidia ja 80 prosenttia typpeä. Tällainen kaasuseos pidentää tuotteen säilyvyysaikaa puolesta tunnista aina 7–8 päivään, kun tuotetta säilytetään +4–5 °C:n lämpötilassa.