OSS Craft Distilleryssä tislattava Bareksten Botanical Gin teki vuonna 2017 kansainvälisen läpimurron alkoholijuomien alalla voittaessaan kaksinkertaista kultaa San Franciscon World Gin Awardsissa sekä viisi kultamitalia muissa kansainvälisissä alkoholijuomakilpailuissa. Vielä kolme vuotta aiemmin ei ollut olemassa tätä giniä, jossa ”katajanmarjan ja männyn raikkaan sävähdyttävä maku yhdistyy punaisiin marjoihin sekä maanläheiseen aromiin… ja jonka erittäin pehmeässä maussa on häivähdys makeaa puuta, kanelia ja sitrusta”. Sittemmin juoman on voinut nähdä giniharrastajien ostoskoreissa yli 20 maassa.
”Kun Norjan alkoholimarkkinat avautuivat ensimmäistä kertaa vuonna 2005, maassa oli kaksi tislaamoa, joista kumpikaan ei osannut hyödyntää uusia markkinoita erityisen hyvin”, sanoo Stig Bareksten, OSS Craft Distilleryn perustaja ja omistaja. ”Minulla oli tuoteidea, joten pyysin toiselta tislaamolta apua sen valmistukseen.”
Vuonna 2014 Bareksten osti koko tislaamon, joka oli alun perin ollut biopolttoaineen käsittelylaitos, ja aloitti itse juomien tislaamisen. Nykyään Barekstenin valikoimaan kuuluu akvaviittia, viskiä, votkaa, hedelmälikööriä sekä tietysti maailmankuulua Bareksten Botanical Giniä.
”Halusin määrittää norjalaisen ginin ytimen käyttämällä luontomme upeita raaka-aineita”, sanoo Bareksten ja lisää, että Bareksten Botanical Gin sisältää 26 erilaista kasvia, joista 19 on paikallista. Näitä ovat muun muassa luonnonvaraiset marjat, puolukka, mustikka, raparperi, mustaselja ja ruusunmarja.
Bareksten kertoo, että hänen yrityksensä on mukana uudessa pohjoismaisessa mikrotislaamojen suuntauksessa, jossa monet niistä tulevat tunnetuiksi uuden tislaamistapansa ansiosta.
”Täällä pohjoismaissa me käytämme pienempiä tislauslaitteita ja paikallisia kasveja luodaksemme täyteläisemmän ja maistuvamman ginin, joka heijastaa pohjoismaista makua”, hän sanoo.
Bareksten Botanical Gin valmistetaan perinteisen London Dry Ginin tavoin yksinkertaisella tislauksella lisäämällä mukaan vettä. Bareksten käyttää myös uudenaikaista menetelmää, jossa joukkoon lisätään appelsiinia, limeä, raparperia, minttua sekä kukkien tuoksua höyrystimen pään kautta. Makujen runsauden optimoimiseksi kasveja liuotetaan miedossa alkoholissa. Tislauksen aikana marjojen täyteläinen maku siirtyy tislauslaitteeseen, jolloin gini saa erilaisen suutuntuman perinteiseen giniin verrattuna.