”Oluessa on monia eri ainesosia, jotka kaikki vaikuttavat sen väriin, vaahtoon, tuoksuun, makuun ja jälkimakuun. Erityyppiset hiivat tuovat makua ja aromia: jotkut maistuvat esimerkiksi banaanilta, kun taas toiset tuovat mieleen mausteet, kuten pippurin tai korianterin. Vaaleassa saksalaisessa vehnäoluessa käytetään hiivaa, joka tuo banaanin ja neilikan vivahteita ja antaa oluelle sen luonteenomaisen maun ja tuoksun”, kertoo Nydalen Bryggeri & Spiserin toimitusjohtaja Jin Jæger.
Nydalen Bryggeri & Spiseri on toinen Amundsen Bryggeri -panimon kahdesta tuotantopaikasta, ja sen valikoimaan kuuluu 24 eri hanaolutta sekä noin 160 pullo-olutta. Sen vuotuinen tuotantokapasiteetti on noin 150 000 litraa. Määrän tuottamiseen tarvitaan noin 1 250 litraa hiilidioksidia oluen hiilihapottamiseen eli prosessiin, jossa nesteeseen lisätään hiilidioksidia (CO2). Hiilidioksidin oikea määrä on myös tärkeä tekijä makuelämyksen kannalta.
”Hiilidioksidia muodostuu jo käymisen aikana, mutta koska hiilidioksidia vapautuu jonkin verran astioista käymisen aikana, meidän on usein lisättävä sitä. Hiilidioksidi rikastaa makuelämystä ja tekee oluesta raikkaampaa, mutta oikea tasapaino on tärkeä. Jotkut oluet voivat olla kuplivia kuin samppanja, kun taas toisissa hiilidioksidi on tuskin havaittavissa. Hiilidioksidin määrä oluessa vaihtelee suuresti oluen tyypistä riippuen. Kevyet, virkistävät oluet vaativat enemmän hiilidioksidia kuin raskaammat ja vahvemmat oluet. Esimerkiksi kevyt lager sisältää paljon enemmän hiilidioksidia kuin vahva stout”, Jæger selittää.