Syvälle sukeltaminen sisältää useita riskejä, jotka sukeltajan tulee tuntea ja hänen täytyy osata sopeutua niihin välttääkseen onnettomuudet. Kaksi toistuvaa vaaraa ovat sukeltajantauti ja typpihumala.
Sukeltajantauti (dekompressiotauti) on tila, joka syntyy kun syvältä noustaan liian nopeasti pintaan. Se seuraa siitä, että kehoon muodostuu kaasukuplia happipullojen happi- ja typpiseoksesta.
Sukeltajantaudin oireita ovat ns. sukeltajankirput, jotka tuntuvat ihon kihelmöintinä. Muita oireita voivat olla hengenahdistus, yskä, voimakas päänsärky johon liittyy pahoinvointi ja oksentelu, kouristukset ja tajuttomuus.
Välttääkseen sukeltajantaudin sukeltaja nousee hitaasti pintaan, pitäen taukoja matkalla ylöspäin. Mitä pidempi ja syvempi sukellus on, sitä hitaammin täytyy nousta ylös.
Typpihumala voi ilmetä, kun henkilö hengittää kaasua jossa on paljon typpeä, tavallisesti liittyen alle 45 metrin syviin sukelluksiin vääränlaisella kaasuseoksella. Typpihumalan oireet ovat samankaltaisia kuin alkoholin aiheuttaman päihtymyksen.
Tavallisia typpihumalan oireita ovat putkinäkö, levottomuus, huimaus, heikentynyt tarkkaavaisuus ja pienentynyt hengitystiheys. Se voi aiheuttaa vaaratilanteita, koska sukeltajan kyky tehdä sukelluksen aikana oikeita päätöksiä heikkenee. Alkoholin aiheuttamista oireista poiketen typpihumalasta ei seuraa ”kankkusta”, päihtymys häviää heti kun paine laskee.
Sekä sukeltajantaudin että typpihumalan riskiä voidaan pienentää huolehtimalla riittävistä turvamarginaaleista sukelluksen aikana. Paras alku on hankkia hyvä sukelluskoulutus, joka antaa sinulle taitoja joita vaaditaan riskien hallinnassa.
Teksti: Max Sihvonen
Kuva: Stefan Hogeborn