”Haluan ottaa suunnitteluun mukaan enemmän materiaaleja, joten haluaisin oppia lisää sellaisista materiaaleista kuin muovi, lasi, puu ja rauta. Sillä tavalla minulla on enemmän, minkä varassa seisoa”, hän sanoo.
Kultasepän työhön kuuluu monien erilaisten työkalujen käyttö, sillä työ pohjautuu perinteisiin käsityötekniikoihin, kuten sahaamiseen, viilaamiseen, juottamiseen ja takomiseen. Työpisteillä näkyykin monenlaisia pihtejä, viiloja, hiomapaperia ja juotoskärkiä. Metallia muotoillaan muun muassa hehkuttamalla (metallia kuumentamalla) ja juottamalla, joten on osattava käsitellä myös polttimia ja juotoskolveja. Prosessissa käytetään happea ja nestekaasua, jotka johdetaan kuhunkin työpisteeseen putkiston kautta. Kun käytetään korkeita lämpötiloja ja kaasuja yhdessä, opiskelijoilla on oltava riittävä osaaminen kaasuista, jotta työ voidaan tehdä turvallisesti. Opittavaa on siis paljon ja onnistumiseen vaaditaan myös pärjäämistä kemian tunneilla.
Korujen valmistukseen sisältyy paljon pikkutarkkaa työtä, joten hyvä näkö on tarpeen. Kaikkia yksityiskohtia ei ole helppo nähdä paljain silmin, joten suurennuslasi on välttämätön työväline. Myös hyvästä keskittymiskyvystä on etua, sillä asiat menevät helposti pieleen, jos et ole tarkkana.
”Metallia kuumennettaessa liekkiä on vahdittava tarkasti. Esimerkiksi keltakulta voi kutistua sitä työstettäessä”, Anniken sanoo ja jatkaa: ”Toinen haaste on, kun juotat useita kohtia samassa esineessä. Suutin voi helposti osua metalliin ja tehdä säröjä tai kuoppia.”