Tähdet syntyvät kaasupilvistä, jotka luhistuvat oman painovoimansa johdosta. Syntyy paikallisia kaasutiivistymiä, jotka muuttuvat yhä tiheämmiksi ja tämän vuoksi myös yhä kuumemmiksi. Kun tiivistymän keskus on riittävän kuuma (>1 miljoona °C), ytimessä alkaa fuusioituminen – prosessi, jossa vety ja vety muuttuvat heliumiksi, aivan kuten vetypommissa.
Nämä rajut reaktiot uhkaavat hajottaa kaasupilven, mutta painovoima pitää sen koossa. Jos pilvi alkaa uudelleen luhistua, lämpötila ytimessä kohoaa ja ydinreaktiot lisääntyvät. Tämä saa tähden laajenemaan, jolloin lämpötila laskee ja ydinreaktiot taas vähenevät.
Myöhemmin tähden elämässä ytimen lämpötila nousee niin korkeaksi, että heliumia fuusioituu yhteen sekä raudaksi. Samalla tavalla supernovissa muodostuu happea ja typpeä. Aina, kun tähti siirtyy uuteen vaiheeseen – ja lopulta kuolee – sen kaasuja leviää avaruuteen, missä ne muodostavat alun uusille tähdille.
Tähtiä voidaankin kutsua galaksin kaasutehtaiksi. Ne luovat painavampia alkuaineita, joista muodostuu pysyvien planeettojen ja elämän perusta, aivan kuten täällä Maassa. Tähtien seuraavaan populaation kuuluukin useita painavia alkuaineita, jotka muodostuessaan ”lingotaan” Auringon kaltaisen tähden luo. Näin syntyivät sisimmät planeetat (Merkurius, Venus, Maa ja Mars), kun aurinkokunta 5 miljardia vuotta sitten muodostui.
Teksti: Henrik Rosenørn
Kuva: Linde ja Astronomibladet (DK)