Terveellisiä kasvisruokavaihtoehtoja
Kasvisvaihtoehdon valitsemisesta on tullut normaalia, eikä sitä enää pidetä vain tiettyjen ihmisten ideologisena erityisruokavaliona. Kun markkinoille tuli Beyond Meat ja Impossible Burger kaltaisten elintarvikkeiden tuottajia, lihasta pitävät kuluttajat pääsivät myös kasvispohjaisten vaihtoehtojen makuun. Useat elintarvikevalmistajat tarkkailevat tiiviisti kehitystä ja kokeilevat uusia ratkaisuja.
Kaasut tärkeitä tuoreuden, pidemmän myyntiajan ja pienemmän ruokajätteen varmistamiseen
Kasvisruokatrendi asettaa elintarviketeollisuudelle uusia vaatimuksia. Kasvisperäisten ja vegaanisten elintarvikkeiden on säilytettävä tuoreutensa, makunsa ja koostumuksensa myös kuljetuksessa, jäähdytyksessä ja pakastuksessa.
”Elintarviketeollisuus käyttää paljon energiaa ja resursseja. Jotta ilmastojalanjälkemme olisi pienempi, ruokajätteen määrää on vähennettävä. Linden elintarvikekaasut pitävät elintarvikkeiden laadun erinomaisena ja pidentävät myyntiaikaa. Kaasuja käytetään jäähdytyksessä, pakastuksessa, ja muunnellun ilmakehän pakkauksissa,” Linden elintarviketeollisuusjohtaja Frank Austad selittää.
Kaasuilla on tärkeä asema elintarviketuotannossa. Jotta vitamiinit, kestävyys, tuoreus ja ravinteet säilyisivät, tuotteet on jäädytettävä kryogeenisesti pakastimissa ja jääkaapeissa, jotka on varustettu lämpötilanhallintajärjestelmillä. Tämä koskee myös elintarvikkeita, joiden tuoreus, pidempi myyntiaika ja pienempi ruokajätemäärä on varmistettava pakkauksessa käytettävillä typen, hiilidioksidin ja hapen kaasuseoksilla.
”Monet ihmiset ovat huolissaan siitä, että tuoreiden ruokien vitamiinit ja ravinteet vähenevät. Tuoreiden kasvisten vitamiini- ja ravinnemäärät pienenevät säilytyksen aikana. Tutkimusten mukaan pakastetuissa tuotteissa ravinnekatoa ei kuitenkaan ilmene. Kunhan tuotteet pakastetaan vielä tuoreina optimaalisella pakastusratkaisulla, niiden laatu, pidempi myyntiaika ja ravinnepitoisuus voidaan varmistaa”, Austad toteaa.
Hinta ja kysyntä
Uusia ja mielenkiintoisia tuotteita tulee luultavasti runsaasti lisää tulevina vuosina. Joissakin maissa valikoiman niukkuus ja korkea hintataso tuottavat kuitenkin vielä vaikeuksia.
”Esimerkiksi Norjassa on tällä hetkellä vain muutama kasvisruokavalmistaja”, Austad sanoo. ”Asiakkaidemme mukaan he ovat saaneet hyvää palautetta omilta asiakkailtaan kasvisruokatuotteiden mausta ja laadusta, mutta hinta on vielä merkittävä haittatekijä. Ruuan on oltava edullista, eikä liian kallista. Usein jos kasvisruokatuote maksaa saman verran tai enemmän kuin lihavaihtoehto, lihavaihtoehto vie usein voiton”, hän uskoo.