Painottomuus – astronautin arkipäivää

Avaruudessa tehdään paljon tärkeää perustutkimusta useilla tieteen aloilla, kuten fysiikka, kemia, biologia, fysiologia ja lääketiede. Yhteinen nimittäjä tutkimusprojekteille on painottomuus, jota astronautit joutuvat kestämään avaruudessa ollessaan. Miltä astronautin elämä näyttää? Kuinka painottomuus vaikuttaa heidän syömiseen, nukkumiseen, liikkumiseen ja vessassa käyntiin? Otimme selvää, kuinka Kansainvälisen avaruusaseman, ISS:n astronautit elävät.

Painottomuus tekee elämän avaruusasemalla hyvin erilaiseksi. Painottomuus vaikuttaa painovoimaiseen ympäristöön luotuihin kehoihimme monin tavoin. Lihakset ja luusto heikkenevät, kun astronauttien ei tarvitse rasittaa itseään painottomassa ympäristössä. Tasapainoaistin häiriintyessä astronautit kärsivät myös huimauksesta ja pahoinvoinnista. Avaruusasemalla asuvien on sen vuoksi treenattava päivittäin välttääkseen osteoporoosia ja lihasten liiallista heikentymistä. Sydän lyö avaruudessa hitaammin, joten harjoittelu on hyväksi myös verenkierrolle. Kuntoiluvälineet ovat erityisesti painottomuudessa käytettäviksi suunniteltuja.

Liike ja tutkimus

Danish Space Company (DAC) kehittää ja toimittaa avaruudessa käytettäviä varusteita, kuten astronauttien sydämen ja keuhkojen toimintoja mittaavaa hengityssuojainta, jota käytetään DAC:n suunnittelemissa kuntopyörissä. Pyörän mittausvälineissä on myös muokattu Linden kalibrointikaasua sisältävä pullo.  ”Kuntopyöriä käytetään tieteelliseen tutkimukseen, joka koskee esim. hapenottoa, kertoo Thomas AE Andersen, DAC:n toimitusjohtaja.” Mutta niitä käytetään myös kuntoiluun. Tällä ei ole merkitystä jos matkustat Marsiin ja jäät sinne, mutta jos haluat palata kotiin niin merkitys on suuri. Kun olet ollut avaruudessa puoli vuotta harjoittelematta, et enää pysty kävelemään. Kun astronautit laskeutuvat, heidät kannetaan ulos ja asetetaan lepotuoliin – vaikka he ovat harjoitelleet kaksi tuntia päivässä. Puoli vuotta painottomassa tilassa vastaa puolen vuoden sängyssä oloa. ”

Astronautit ISS:llä osallistuvat useisiin painottomuutta koskeviin kokeisiin. Tässä kokeita suorittaa NASAn astronautti Rick Mastracchio polkiessa samalla erityisvalmisteisella kuntopyörällä.

Henkilökohtainen hygienia ja wc-käynnit

Painottomuus aiheuttaa kehon muutosten lisäksi muitakin hankaluuksia astronauteille. Koska kaikki nousee avaruudessa ylöspäin, on astronauttien käytettävä suihku- ja hiustenhoitotuotteita, joita ei tarvitse huuhdella. Tuotteet on alun perin suunniteltu sairaalapotilaille, jotka eivät saa käydä suihkussa. Myös vessassa käynti avaruusasemalla on paljon monimutkaisempaa kuin maan päällä. Vaikka jokaisessa istuimessa on virtsan keräämiseen tarkoitettu vakuumireikä, on kiinteä materiaali täysin eri asia. Astronauttien on aseteltava itsensä avaruusvessaan rajoittimien ja reisitankojen avulla sekä kiinnitettävä itsensä istuimeen turvavyöllä. Vessa toimii pölynimurin tavoin letkulla, joka imee ilman ja jätökset astiaan, jonka sisältö palaa astian saapuessa maan ilmakehään.


Syöminen ja nukkuminen

ISS-aseman astronautit kokevat 16 auringonnousua ja -laskua joka päivä, koska avaruusasema kiertää maapallon joka 90. minuutti. He nukkuvat keskimäärin 5-6 tuntia päivässä. He nukkuvat seinään kiinnitetyissä makuupusseissa ja käyttävät korvatulppia jatkuvasti käynnissä olevien henkeä ylläpitävien laitteiden ja muiden avaruusaseman äänien pois sulkemiseksi. ISS:n keittiön lattiassa on kiinnitysvaijerit, joihin astronautit kiinnittävät itsensä istuessaan ruokailemassa. Usein he kuitenkin syövät leijuessaan. Astronautit käyttävät tarranauhaa kiinnittäessään ruokapakkauksia pöytään. Avaruusruoka on usein pakastekuivattua, pakastettua, lämpökäsiteltyä tai valmista syötäväksi. Painottomuus heikentää maku- ja hajuaistia, ja monet astronautit haluavat happamampaa ja mausteisempaa ruokaa kuin maassa ollessaan.

Teksti: Isabel Kliger, Cecilia Rudengren
Kuvat: DAC